4 tips voor beginnende zeilers

zeilen

Zeilen is een van de leukste dingen die er is. Je bent lekker in de buitenlucht, actief bezig en je komt op prachtige plekken terecht! Het onder de knie krijgen ervan is alleen niet zo gemakkelijk. Er zijn veel termen die je moet leren en zaken om rekening mee te houden. Ook moet je alert zijn op alle gevaren die zich op het water kunnen voordoen. Wij geven je alvast onze beste tips.

De theorie

Wij adviseren je om te beginnen met de theorie. Ondanks dat de meeste zeilers later enkel op gevoel zeilen, is het erg belangrijk om over een goede basiskennis te beschikken. De theorie zal je alle belangrijke termen leren en je kennis laten maken met alle verschillende bootonderdelen. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Begin in de juiste boot

Binnen het zeilen bestaan er verschillende bootklassen. Iedere zeilboot heeft daarbij zijn eigen kenmerken. De valk is de meest voorkomende boot en kan bij veel bootverhuurders gehuurd worden. Dankzij zijn stabiliteit is deze boot zeer geschikt voor beginners. Voor de wat jongere generatie wordt een optimist vaak als beste keuze gezien. Dit is een soort vierkante badkuip met een klein zeil. Zwaardboten en kielboten vallen in een uitdagendere klasse. Wij raden dan ook af om hier als beginner mee te starten. Zeilboot huren?

Ga mee met een ervaren zeiler

Het kan heel hulpvol zijn om bij een ervaren zeiler aan boord te gaan. Zij kunnen je van alles uitleggen en voordoen. Op deze manier kun je oefenen met diverse manoeuvres als overstag gaan en gijpen. Ook het wegvaren en aanleggen in de haven en het hijsen en laten zakken van de zeilen is goed om te oefenen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je aan te sluiten bij een zeilschool. Zij kunnen je binnen de kortste keren alles leren om zelf het water op te gaan.

Begin op makkelijk water

Om te beginnen is het verstandig om alleen op rustige wateren te gaan varen. Kies daarom voor een locatie die geschikt is voor beginnende zeilers. Dat betekent weinig andere vaartuigen, geen snelle stroming en een rustig windje. Neem bovendien in het begin altijd een ervaren persoon mee! Wanneer je het steeds beter onder de knie krijgt, kun je op steeds meer verschillende locaties gaan zeilen.