Amazon in Nederland – Top of flop?

Amazon, de gigantische multinational, is sinds maart 2020 actief in Nederland. Begin 2020 begon het gerucht dat Amazon haar gigantische bereik wilde gaan uitbreiden naar Nederland. Waar het bedrijf al erg veel bekendheid had verworven in bijvoorbeeld Amerika en Duitsland bood het domein amazon.nl slechts enkele boeken aan. Nederland werd als een provincie van Duitsland behandeld en de Nederlandse bevolking moest het doen met de Duitse versie van Amazon. Eenmaal actief in Nederland was de vraag al snel, is er wel plek voor nog een grote marktplaats naast bekende kanalen als Bol.com en Marktplaats.nl? Nu een half jaar verder bespreken wij de eerste resultaten in deze blog.

Amazon voor de gebruiker

Amazon.nl begon veel belovend met een lanceringsactie waarbij producten tegen lage prijzen werden aangeboden. Zo bood het bedrijf de Nintendo DS bekend van het spel Mario Kart tegen een bijzonder scherpe prijs aan. Helaas blijkt de website nog wel enkele kinderziektes te hebben. Voordeel voor gebruikers is wel dat Amazon in haar klantenservice richting de gebruiker erg goed is.

Amazon voor de verkoper

Voor de verkoper is deze zelfde klantenservice helaas bijzonder slecht bereikbaar. In het voortraject had elke verkoper een accountmanager welke in de praktijk helaas slecht bereikbaar is. Om toch met jouw producten op Amazon te komen te staan raden wij aan om in ieder geval een professioneel amazon account te nemen. Als professional seller maak je gebruik van vele voordelen. De volgende stap is je merknaam registreren. Het aanbieden van je eigen producten op amazon biedt vele voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen online winkel omgeving geoptimaliseerd op jouw merknaam aanmaken binnen Amazon. Groot nadeel is wel dat Amazon er bekend om staat goed lopende merken in China goedkoop na te laten maken. Concurreren met Amazon is bijna onmogelijk maar toch wagen veel ondernemers zich hieraan. Heb jij hier wel eens voor gekozen?