Beter met je emoties omgaan? Natuurlijk(e) tips!

Emoties horen bij het leven. Ze maken ons menselijk, geven het leven diepgang en helpen je om banden met andere mensen te smeden. Toch is het voor iedereen verschillend hoe je emoties ervaart en ermee omgaat. En bij sommige mensen kunnen die emoties lelijk in de weg komen te zitten.

Wanneer emoties een te grote uitdaging worden, kun je wel een steuntje gebruiken. Ga je dan naar de dokter voor een pilletje? Natuurlijk niet. Er zijn zat alternatieven om te leren om beter met je emoties om te gaan. Onderdrukken met een pilletje is in ieder geval niet de weg!

Hoe ga je om met de uitdagingen in deze veranderende wereld

Manieren om te ontspannen, zoals bijvoorbeeld Mindfulness, Yoga en meditatie worden niet voor niets steeds populairder. Iedereen heeft wel eens behoefte aan een momentje van ontspanning in deze gejaagde, veeleisende samenleving.

Met alles wat er in de afgelopen maanden op ons afkomt door de corona crisis, is daar nog de nodige emoties aan toegevoegd. Het is een tijd van onzekerheid. Over de gezondheid van jezelf en je geliefden en misschien wel over je financiële situatie. Daar komt nog bij dat we moeten leren omgaan met veelvuldig binnen en op elkaar lip zitten, met alle nodige irritaties als gevolg.

In het kielzog van het al bekende mindfulness, yoga en meditatie zijn er daarom ook wat minder bekende therapieën en behandelingen die aan populariteit winnen. Bijvoorbeeld aromatherapie en Bach therapie, waar we je in het restant van dit artikel iets beter bekend mee willen maken.

Het is een behandeling die vaak als aanvulling wordt gebruikt op een andere therapievorm, maar ook heel goed op zichzelf ondersteuning bieden bij een veranderde levensstijl. Net als mindfulness, draait het allemaal om bewustwording en acceptatie, in plaats van iets proberen weg te drukken en te overwinnen.

Hoe ga je met stress om en zorg goed voor jezelf

Bach bloesem therapie maakt gebruik van verschillende soorten Bach bloesems. Iedere bloesem staat als het ware symbool voor een bepaalde (emotionele) uitdaging, of een karaktereigenschap die je in de weg kan zitten.

Een paar voorbeelden.

Red Chestnut helpt je om het juiste evenwicht te vinden tussen voorzichtig zijn en overmatige bezorgdheid. Voorzichtigheid en het nemen van eigen verantwoordelijkheid is belangrijk, maar moet niet doorslaan naar overbezorgdheid. Wanneer je constant bang bent dat dierbaren iets overkomt, geef je die ander ook geen ruimte. Hetzelfde geldt voor mensen die in de zorg werken en wakker gaan liggen van hun werk door alle problemen waar ze mee te maken krijgen.

White Chestnut overwint de aanhoudende discussies in je hoofd, wanneer je maar niet kunt stoppen met nadenken. We piekeren wat af, over dagelijkse dingen. Over de toekomst. Er komt soms geen einde aan. Doodvermoeiend, de hele dag die rondmalende gedachten.

Olive tenslotte helpt je om een stukje vrede en energie te hervinden in een vermoeide geest.

Het helpt je om bewust te worden dat je op tijd rust moet nemen en geeft kracht aan het vermoeide lichaam. Olive herstelt de vitaliteit, de kracht en de belangstelling in het leven. Dit opkikkertje geeft ook vertrouwen in jouw eigen innerlijke kracht. Niet voor niets is de olijfboom altijd het teken van vrede en harmonie geweest.

Zoek het evenwicht dat voor jou werkt

Het belangrijkste is dat je een manier vindt die voor jou werkt. Dat kan een dagelijkse yoga les of geleide meditatie zijn, maar ook een boswandeling of jezelf even helemaal uitleven op een bokszak. Als je maar een manier vindt om even te “aarden” en de rust in jezelf te vinden.

Een ondersteunende therapie als Bach bloesems kunnen daar een prima steuntje in de rug bij bieden. Zo word jij jezelf steeds beter bewust waar voor jou de uitdagingen liggen en leer je die steeds meer te overwinnen. Voor een completer en evenwichtiger leven!