Een oleander stekken

Je oleander stekken is erg makkelijk om te doen en het maakt het mogelijk dat je op een goedkope en simpele manier de oleander op stam kan verspreiden. Kies een stam van je struik, plaats het in een vaas en hierna in een pot met aarde. Er zullen zo gegarandeerd nieuwe wortels verschijnen aan je tak: Een nieuwe oleander op stam is geboren uit een andere oleander! Volg het advies uit dit artikel over het stekken van de oleanderstruik.

Het beste seizoen voor het stekken van de oleander op stam

Het is gebruikelijk om een oleander stam in augustus te stekken. Dit is namelijk het moment waarop je de meeste kans maakt op het succesvol stekken. Dit komt omdat in augustus de oleander op stam net uitgebloeid is en hierdoor een vegetatieve staat raakt. Het geeft daarnaast de stekjes de kans om te groeien zodat ze in het najaar nog terug geplaatst kunnen worden in de aarde. Maar het is ook zeker mogelijk om je oleander op stam in juni te stekken en zelfs in september als de omstandigheden het toestaan.

De stek techniek

De oleander stam die nog niet gebloeid heeft is het meest geschikt om te stekken. Deze takken zijn niet te jong en niet te oud, dit hout zal nog uit moeten harden. Je stek zal ongeveer 20 centimeter lang moeten zijn. Aan de takken die je gaat terugplaatsen in grond horen geen blaadjes meer te zitten. Met een snoeischaartje of een scherp mesje kun je de blaadjes onderaan de tak verwijderen. Aan de punt mogen nog enige blaadjes blijven zitten. Het is altijd aan te raden om je gereedschap te verhitten voordat je gaat snoeien. Zo steriliseer je je materiaal. Een kleine snee maken aan de onderkant van je tak zal helpen bij het groeien van nieuwe wortels. Gebruik ook hiervoor een gesteriliseerd mesje of schaartje. Zet de stekjes hierna een paar dagen in een glas water. Zo kunnen er nieuwe wortels ontstaan. Als er een aantal wortels zijn gevormd,is je stek klaar om in de grond te worden geplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *