Hoe kun je een gehoortoestel onderhouden?

Een gehoortoestel kun je gemakkelijk zelf onderhouden. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk en hoe vaak moet je dit doen? We vertellen je hier meer over in dit artikel.

Je gehoortoestel schoonmaken

Je kunt je gehoortoestel het beste minimaal één keer in de week schoonmaken. Maak je veel oorsmeer aan? Dan kun je het apparaat beter meerdere keren per week schoonmaken. Als je het toestel zo regelmatig schoonmaakt, kun je verstoppingen voorkomen. Daarnaast is het schoonmaken natuurlijk ook belangrijk voor de hygiëne. Maak daarom de oorstukjes elke week goed schoon met bijvoorbeeld reinigingsdoekjes of reinigingsspray. Je kunt er ook voor kiezen om je gehoorapparaat met een speciaal middel te laten drogen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met droogtabletten of een droogbox.

Filters vervangen

Alle typen hoortoestellen hebben ook een filter. Dit filter zorgt ervoor dat oorsmeer niet in de luidspreker van het gehoortoestel komt. Het kan voorkomen dat het filter op den duur vol komt te zitten. Hierdoor kun je minder gaan horen of zelfs helemaal niets meer horen. Als je dit merkt, hoeft je hoortoestel dus niet kapot te zijn. Waarschijnlijk zit je filter gewoon vol! Je kunt dit probleem oplossen door het filter in je gehoorapparaat te vervangen.

Slangetje vervangen

Het materiaal van het slangetje van je gehoortoestel kan op den duur minder soepel worden. Dit komt door huidzuur en wisselingen in de temperatuur. Het slangetje zal dus op een gegeven moment moeten vervangen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt dit ook laten doen door je audicien.