Hoe lang gaat verf mee eigenlijk?

We hebben allemaal minstens een liter oude verf in de garage. Maar moet je een blik vasthouden dat maar half vol is? En bederft het als je het in opslag laat? Ongeopende verfblikken gaan jaren mee als ze correct worden bewaard. Ongebruikte latex- en acrylverven op waterbasis gaan tot 10 jaar mee, en de houdbaarheid van alkyd- en oliebasis kan oplopen tot 15 jaar. Omdat ongeopende verf niet veel tijd aan lucht heeft blootgesteld, heeft het nog steeds dezelfde verhouding tussen vloeistoffen en half vaste stoffen, hoewel de ingrediënten in de loop van de tijd waarschijnlijk zijn gescheiden.

Zoek naar klonten

Net als ongeopende blikken verf, kunnen geopende blikken ook worden blootgesteld aan extreme temperaturen. Het verschil? Knobbeltjes in een gedeeltelijk gebruikte verf kunnen niet altijd betekenen dat de verf onbruikbaar is. Een paar in een gallon die anders glad zijn, kunnen erop wijzen dat een deel van de verdikte huid van de verf in de goede verf eronder werd geroerd.

Bewaar verf op de juiste manier om de houdbaarheid te verlengen

Verf is duur en het kan jaren later moeilijk zijn om aangepaste kleuren aan te passen. Of je nu een gedeeltelijk blikje verf wilt bewaren voor het bijwerken of je hebt te veel besteld en een paar onaangeroerde liters in handen hebt, je krijgt de best mogelijke houdbaarheid als je verf binnenshuis opslaat, bij voorkeur uit de buurt van extreme temperaturen en zonlicht. Om een ​​half leeg blikje op te bergen en de verf lang mee te laten gaan, plaats je een stuk plastic folie over de bovenkant en tik je met een hamer het deksel weer op zijn plaats. Terwijl je toch bezig bent, markeer je de datum en kleurnaam in de markering aan de zijkant voor gemakkelijke toekomstige referentie. Lees meer informatie op: https://www.deverfvakman.nl/verfadvies/hoe-lang-kan-je-verf-bewaren/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *