Jongeren en hoofddeksels

Veel jongeren tegenwoordig dragen hoofddeksels. Je kunt je oog nergens werpen in het openbaar of je ziet wel een tiener met een petje, beanie of andere soorten hoofddeksels. Het gaat hierbij niet om het voedsel of de manier waarop ze worden gedragen, maar er is een duidelijke trend te zien en dat is dat men niet langer hoofddeksels draagt voor de functionaliteit of de symboliek. Hierbij wordt er uiteraard niet gesproken over bijvoorbeeld de islamitische of joodse hoofddeksels. Of enige andere religieuze overtuiging waarbij hoofddeksels een rol spelen. Deze zijn immers natuurlijk wel gebouwd op overtuiging en levensbeschouwing.

Petten en popcultuur

Hoofddeksels zijn een periodiek terugkerend fenomeen in de popcultuur en voornamelijk de jongerencultuur. Dit is al sinds de vroege jaren ‘80 het geval. Met de opkomst van de hiphopmuziek en de bijbehorende cultuur begon de opmars van de hoofddeksels. In de eerste instantie is dit een kwestie geweest van publieke opinie en commotie. Dit komt omdat men de hiphopcultuur en de bijbehorende petjes zag als rebellie tegen de samenleving. Het werd bestempeld als een gevaarlijke stroming en bestempeld als een bende criminelen die niet bij de beschaafde samenleving horen.

Progressieve jaren

Na vele decennia is dit beeld sterk veranderd, echter is het nog steeds zo dat er een bepaalde weerstand bestaat tegen hoofddeksels en met name de petjes. Zo zul je bijvoorbeeld niet raar opkijken om een hoofddoek te zien in een zakelijke omgeving, echter is het nog steeds taboe om een petje te dragen, hoe neutraal deze ook moge zijn. Op scholen wordt er bijvoorbeeld ook tot op de dag van vandaag niet bepaald coulant omgegaan hiermee. Het beleid is vrijwel overal dat het nog steeds niet toegestaan is. Waar pet kopen tegenwoordig haast een misdrijf lijkt in sommige gevallen, is het voor andere uit popcultuur afkomstige hoofddeksels tegenwoordig vrij baan om te bestaan. Het beste kan je een pet online kopen en vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *