Neemt Facebook de wereld over?

Anno 2020 heeft bijna iedereen wel eens gehoord van Facebook. Het social media platform waarop je een profiel kunt opzetten, je vrienden kunt volgen en kunt aangeven wie jij bent. Facebook is lange tijd een onschuldig platform geweest waarop mensen een tweede leven konden opbouwen. Waar de meeste 90’s en 00’s kids probeerde een zo groot mogelijke vriendenkring op te bouwen en hun online aanwezigheid zo goed mogelijk weer te geven in hun jeugd is dit inmiddels 180 graden veranderd. Het begon onschuldig met het ontvrienden om daarmee het verschil aan te geven tussen ‘echte’ en online vrienden die je eigenlijk nooit spreekt. Inmiddels staat Facebook onder vuur vanwege het verkeerd behandelen van gegevens en het overtreden van privacy regels. Maar wat doet Facebook dan bijvoorbeeld?

Waar rook is, is vuur

Enkele jaren geleden kwam Facebook onder vuur te liggen door de manier waarop het met de gegevens van haar gebruikers omging. Facebook kwam er al snel achter dat de vele online profielen een schat aan informatie was. Door verschillende persona’s te maken van de vele online profielen op basis van herkomst, leeftijd maar ook bijvoorbeeld interesses kon er heel specifiek op personen gerichte reclame en aanbiedingen worden verzonden. Hier begon voor het eerst bij de gebruikers een lampje te branden dat dit geen zuivere koffie was. Lagen hun gegevens op straat?

Meer dan een Social Media platform

Inmiddels is Facebook veel meer dan een social media platform. Het verkoopt de ruimte die het heeft aan grote bedrijven die reclame willen maken. Deze vorm van online marketing heeft social advertising of facebook advertising. Sinds kort richt Facebook zich met Facebook shops op kleinere ondernemingen die op Facebook een online winkel kunnen starten. Zie het als een webshop maar dan goedkoper en op Facebook. Aangezien Facebook ook andere platforms als whatsapp en Instagram heeft opgekocht zal dit alles met elkaar in verbinding worden gezet. Neemt Facebook de (digitale) wereld over?