Vervoer

Remblokken kopen

Goede remblokken zijn een cruciaal onderdeel van je auto. Vaak merken we pas dat de remmen op zijn als de auto niet meer op tijd stopt, of als hij wordt afgekeurd voor de APK.

Hoe controleer ik mijn remmen?

Remblokken

Als je zelf niet aan je auto wilt klussen, laat dan de garage je remmen testen. Zij hebben professionele apparatuur en veel garagebedrijven testen gratis omdat ze hopen dat je de remmen daarna door hun laat repareren. Je kunt zelf redelijk goed bepalen of je remmen nog in orde zijn, of dat ze vervangen moeten worden. Allereerst merk je zelf dat je remmen slechter worden als je remweg langer wordt, of je harder op je rem moet stampen om tot stilstand te komen. Het probleem is dat remmen geleidelijk slechter worden, en je onbewust niet eens merkt dat je langer nodig hebt om tot stilstand te komen.

Kies een ruime plek, bijvoorbeeld een leeg parkeerterrein.

Vervoer
driving car on the mountain road

Start de motor en druk, normaal, op de rem. Als het pedaal meer dan ongeveer een kwart naar beneden beweegt als je normaal op de rem drukt, of als het “sponzig” aanvoelt, dan zit er waarschijnlijk lucht in je remleidingen. Het is dan absoluut noodzakelijk de leidingen te ontluchten.

Rij voorzichtig weg met de auto en luister aandachtig.

Schrapende geluiden bij de wielen, bij lagere snelheid, is een teken dat de blokken vervangen moeten worden. Ook als je auto naar links of rechts trekt als je op de rem trapt, is dat vaak een teken dat je remblokken niet goed functioneren. In deze gevallen heb je de keuze om zelf de blokken te vervangen, wat redelijk simpel is, of dit door een garage te laten doen. Als je kiest dit zelf te doen zijn er veel websites waar je voordelige remblokken kan aanschaffen.