Wat zijn de oorzaken en symptomen van psoriasis?

Uit onderzoek is gebleken dat bijna 3% van de wereldbevolking lijdt aan de huidziekte psoriasis, een chronische auto-immuunziekte die de snelle opbouw van huidcellen veroorzaakt. Dit leidt uiteindelijk tot opeenhoping van cellen en veroorzaakt schilfering op het huidoppervlak. In dit artikel leggen we je kort uit wat de oorzaken en symptomen zijn van psoriasis.

Symptomen van psoriasis

Hoewel de symptomen van psoriasis doorgaan van persoon tot persoon verschillen en afhankelijk zijn van het type van deze aandoening, zijn de meest voorkomende symptomen als volgt:

  • Witachtige en zilveren schubben op de rode vlekken
  • Pijnlijke en gezwollen gewrichten
  • Een droge huid die kan barsten en bloeden
  • Jeuk en branderig gevoel bij het gebruik van pleisters
  • Dikke nagels
  • Rode en ontstoken plekken op de huid

Onthoud dat niet iedereen al deze symptomen zal ervaren. Sommige mensen ervaren de aandoening psoriasis middels een paar schilfers op de hoofdhuid of elleboog, terwijl anderen last hebben van psoriasis op het grootste deel van hun lichaam.

Oorzaken van psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte en is het gevoel van een aanval van het lichaam op zichzelf. Bij de aandoening psoriasis vallen de witte bloedcellen ten onrechte de huidcellen aan. Deze aanvallen op de huidcellen zorgen er voor dat er rode, ontstoken delen van de huid ontstaan. Uit onderzoek is gebleken dat psoriasis met name genetisch bepaald is. Mocht je een direct familielid hebben met deze aandoening, dan is het risico op de ontwikkeling van psoriasis groter.

Overigens zijn er ook externe ‘triggers’ waarmee mensen met psoriasis rekening moeten houden om de klachten van deze aandoening te minimaliseren. Het is uitgewezen dat een hoge mate van stress, regelmatig gebruik van alcohol, verwondingen aan de huid en bepaalde medicaties bij kunnen dragen aan de nare gevolgen van psoriasis.

Wil je meer weten over het behandelen van psoriasis? Zoek dan eens op symptomen psoriasis en leer meer over deze bijzondere huidziekte en de passende medicijnen die kunnen helpen bij de verlichting van deze aandoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *