Welke typen gehoortoestellen zijn er?

gehoortoestellen

Je bent bij de audicien langs geweest en nu heb je te horen gekregen dat je een gehoortoestel nodig hebt. Alleen weet je niet welk gehoortoestel je nu eigenlijk het beste kunt kiezen. In principe is geen enkel gehoortoestel het beste in het algemeen. Een gehoortoestel moet namelijk bij jou passen en aan jouw wensen voldoen. Hieronder wordt uitgelegd welke typen gehoortoestellen er zijn, zodat je een gehoorapparaat kunt kiezen dat voor jou het beste is.

gehoortoestellen

Typen gehoortoestellen

Over het algemeen kunnen we twee verschillende typen gehoortoestellen onderscheiden, namelijk het AHO-hoortoestel en het RIE-hoortoestel.

AHO-hoortoestel

Het AHO-hoortoestel – oftewel het Achter-Het-Oor hoortoestel – is waarschijnlijk het meest bekende type gehoorapparaat. Dit hoortoestel is ook het meest zichtbaar. Dit toestel wordt achter het oor bevestigd. Het geluid wordt via een dun slangetje naar de gehoorgang gebracht. Dit hoortoestel is minder gevoelig voor feedback en kan goed hoge tonen versterken.

gehoortoestellen

RIE-hoortoestel

Bij een RIE-hoortoestel – oftewel het Receiver-In-Ear hoortoestel – zit de receiver niet achter het oor, maar in het slangetje dat je in het oor aanbrengt. Daardoor is de behuizing die achter het oor zit kleiner en is dit gehoorapparaat minder goed zichtbaar. Het voordeel van dit apparaat ten opzichte van het AHO-hoortoestel is dat het de beste versterking biedt.